a modern architecture firm

modern architecture blog

a blog about modern architecture, design, development + modative happenings
 
Loading

We post, you get an email. That's it.

Your email:

connect with modative

contact us

call modern architects

browse by tag

architecture blog

Current Articles | RSS Feed RSS Feed

A Modern Pool Pavilion on a Steep Hill

 

The Willow Glen Pool Pavilion was just added to the projects section of our website. Here's a bit about our design approach to this unique project:

modern pool designs

The Slope

When a successful young professional came to Modative about adding a pool and pool house to his property in the Hollywood Hills, we thought it was a pretty straight forward request. That was, of course, until we saw the property in person.The existing modern home which sat at street level was immediately followed by a steep 45 degree downslope. As a site for a pool, it was not ideal, but as we enjoy a good challenge; we saw this as an opportunity to design a dynamic solution that would provide the client's request for valuable outdoor space in an unlikely place.

hillside pool design

Blending In

The client had few requests, but one was that the pool pavilion be pretty well hidden from the house above. Our solution was to landscape the roof having it appear as an extension of the sloping side. This green roof not only helps disguise the building from above, but reduces runoff, heat island effect, and provides insulation to keep the pavilion cool in summer months.

pool house designs

Here Comes the Sun

The steep slope also provided difficult solar challenges. To discover the optimal location for the pool, Modative did thorough computer solar simulations with numerous schemes, eventually settling on a pool and deck location that get the most sun possible.

contemporary pool

A Special Place

The pool is designed with an infinity edge that floats over the  drop off allowing for uninterrupted views from the dramatic hillside location. The main space of the pool pavilion is designed for flexibility. Multi-track sliding doors pull back at the corner, opening up the room to the outdoors. The pavilion's wood-clad bathroom was given equal attention. Accessed via stepping pads in the pool, the bathroom also takes in the view from it's oversize shower.

pool deck designs

A Vertical Journey

Because of the intensity of the slope, the pool was located several flights of stairs below the house. Resting points, viewing platforms and changes in direction help compensate for the long vertical journey from the house down to the pool. The main view point along the stair, a projecting landing, was envisioned to double as a DJ booth for parties.

Visit the Willow Glen Pool Pavilion project page

Comments

Looks awesome!
Posted @ Monday, June 08, 2009 8:48 PM by Mark Gardner
Comments have been closed for this article.